Vlierbloesem siroop uit Ost-Tirol
Tegen de tijd dat we voor het eerst kunnen gaan hooien zijn ook de vlierbloesems goed! Ik heb een super recept wat ik al jaren gebruik, het komt uit Ost-Tirol waar we vroeger alle jaren weer op vakantie gingen en ik mooie herineringen aan heb. In de Alpenlanden zie je bij veel schuurtjes en huizen vlierbessen struiken staan, dit deden de mensen om hun erf tegen onheil te beschermen. Bij deze het overheerlijke recept van de vlierbessen siroop!
Pluk 25 mooie grote vlierbloesem schermen, doe deze in een afsluitbare grote bak en vul deze aan met 4 Liter koud water. 7 bio citroenen afwassen met warm water en in schijfjes snijden, deze bovenop het water leggen. Als laatste voeg je 100 gram citroenzuur toe, deze is in duitsland gewoon in de supermarkt te verkrijgen maar in Nederland voornamelijk in natuurwinkeltjes. Laat de bak vervolgens 24 uur staan, het liefst in de zon. Als de 24 uur om zijn zeef je met behulp van een zeefdoek het vocht eruit boven een grote pan, 4 kilo suiker toevoegen en verwarmen totdat de suiker opgelost is (wel blijven roeren). Zorg dat je schoongemaakte flessen klaar hebt staan (ik spoel de flessen af met heel warm water en leg ze vervolgens 15 minuten bij 150 graden in de oven). Nu de flessen nog afvullen en je hebt voor maanden lang een heerlijke vlierbloesem siroop!